Espanjan kuoromatka 2013

Costa Barcelona Music Festival 2.–4.5.2013:

Tapaksia ja kaiken maailman lauluja

Oriveden Naislaulajat marssivat Calellan pikkukaupungin kaduilla Espanjan Kataloniassa Suomen liput liehuen. Välillä laulumme hukkui perässä kulkevan ison venäläiskuoron kumuun, sitten taas Maamme-laulu kajahti ilmoille tukijoukon avustuksella.

15 kuoron festivaaliparaati vauhdissa Calellan kaduilla siestan aikaan.

15 kuoron festivaaliparaati vauhdissa Calellan kaduilla siestan aikaan.

Vuonna 2011 tehty Italian matka aiheutti Naislaulajissa kroonisen matkakuumeen, jota tällä kertaa hoidettiin Costa Barcelona Music Festival -nimisessä kuorojen ja orkesterien tapahtumassa.

Vapunaattona alkanut matka vei kolmisenkymmentä henkeä kansainväliselle festivaalille ja etelän lämpöön, jonka ystävällisesti toimme palatessamme mukana siihen asti melko hyiseen kotimaahan.

Vajaan viikon matkalle oli varattu myös vapaapäiviä itsenäiseen oleiluun ja retkeilyyn. Tuolloin tutustuttiin läheisten Barcelonan ja Gironan nähtävyyksiin ja herkkutarjontaan sekä lähiseudun hiekkarantoihin, puistoihin ja vuoristoluontoon. Vapunpäivän iltana joukkomme ja koko Katalonia seurasi Barcan jalkapallo-ottelua.

Calella, sopivan pieni rantalomakaupunki Barcelonan seudulla.

Rakkaudella Suomesta

Naislaulajat olivat harjoitelleet puolen tunnin ohjelmaansa jo vuoden. Kuoronjohtaja Elina Uimosen mukaan esityksessä kaikki keskittyivät vielä paremmin kuin harjoituksissa ja laulamisen ilo välittyi yleisölle.

Ohjelma koostui viihteellisistä rakkauslauluista. Hopeisen kuun laulaminen osin italialaiselle yleisölle oli hauskaa, kun kuulijat innostuivat (tai huvittuivat?) italian ääntämisestämme.

Avauslaulumme oli erilainen: moderni ja sykähdyttävä ”Vidar”. Tämä pohjoista mystiikkaa ja revontulia ilmentävä kappale lauletaan vain viidellä sävelellä ja yhdellä sanalla, ja se varmasti herätti ulkomaalaiset kuulijat.

Erinomaisia kuoroja maailmalta

Tapahtumaan osallistui 15 kuoroa 11 maasta. Suloinen puolalainen lapsikuoro Chór Dzieciçy OSM lauloi kirkkaasti, puhtaasti ja erehtymättä myös englannin- ja latinankieliset moniääniset laulunsa.

Naislaulajien Kirsi Juusela ja Tarja Salminen Calellan kirkkoaukiolla.

Naislaulajien Kirsi Juusela ja Tarja Salminen Calellan kirkkoaukiolla.

Kanadalainen sekakuoro Ambrose Chamber Singers osallistui festivaaleille osana opintomatkaansa Euroopassa. Leena Laaksonen ja Soile Lahtinen ryhtyivät  houkuttelemaan tasokasta, tulevista ammattilaulajista koostuvaa kuoroa vieraaksi Tampereelle ja Orivedelle.

Bulgarialainen naiskuoro Chemerika kauniissa kansallispuvuissaan veti rytmikkään ohjelman omaperäisellä, terävällä lauluäänellään. Hilpeiden ja taitavien Irlannin veikkojen Baldonnel Singers lauluja kuultiin myös kaduilla konserttiaikojen ulkopuolella.

Seuraava matka horisontissa

Olikohan lämmön, rennon ohjelman vai mukavan seurueen vaikutusta, että jo parin päivän jälkeen alkoi suomalaistenkin laulu kajahtaa milloin mistäkin päin Calellan keskustaa.

Ja mitä sanoisitte spontaanista oopperasta kesken illallisruokailun, pääosissa Kitti Halmejärvi ja Vesa Koskinen, tai yhtä improvisoidusta tanssiteatterista á la Anne Hekkanen ja Seppo Leinonen?

Jo paluumatkalla syntyi suunnitelma seuraavasta kuoromatkasta. Se saattaa suuntautua Irlantiin vuonna 2015. Ensi vuonna ei ehditä matkustaa, koska vuonna 2014 Oriveden Naislaulajat, kuten mieskuorokin, viettää 50-vuotisjuhlia.

Uutta matkaa ja matkaohjelmistoa aletaan valmistella viimeistään vuoden päästä. Siihen asti kuoro muistelee lämmöllä Espanjaa ja toivottaa tervetulleiksi uudet ja vanhat jäsenet sekä ystävät Mäntän Naislaulajista, joista tälle matkalle osallistuivat Alisa Lehtinen ja Ulla Hangaslahti.

Teksti: Auli Kilpeläinen
Kuvat: Auli Kilpeläinen ja Seppo Leinonen

Tämä tarina on julkaistu Oriveden Sanomissa 23.5.2013

Calellan kahden kilometrin pituisella rannalla uskaltautui moni suomalainen jo uimaan. Jotkut paikalliset kulkivat vielä toppatakeissa.

Calellan kahden kilometrin pituisella rannalla uskaltautui moni suomalainen jo uimaan. Jotkut paikalliset kulkivat vielä toppatakeissa.

Barcelonalainen katusoittaja kurpitsasoittimineen.

Barcelonalainen katusoittaja kurpitsasoittimineen.

Katalonialaisilla on vahva kansallishenki ja pyrkimys itsenäiseksi valtioksi.

Katalonialaisilla on vahva kansallishenki ja pyrkimys itsenäiseksi valtioksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *